Neptun-rendszert vezetnének be a közoktatásban is

Az egyetemeken használt Neptun nevű szoftvert akarja bevezetni a kormány az iskolákban. A pályázatról szinte senki nem hallott, a minisztérium háttérintézménye egyedül a Neptun fejlesztőjét hívta meg. A szoftver közel 800 millió forintba fog kerülni.

Csaknem 800 millió forintot költhet a kormány a Neptun továbbfejlesztésére, melynek használati joga örökös időre a magyar állam tulajdonában van. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) háttérintézménye pár hónapja úgy döntött, megkéri a Neptun fejlesztőjét, hogy “szabja rá” az iskolákra szoftvert – írja a hvg.hu.

Ahhoz, hogy az iskolákban is működőképes legyen a Neptun, nagy átalakításokra van szükség, hiszen ez a szoftvert kifejezetten felsőoktatási rendszerre lett kifejlesztve. A felsőoktatásban nincsenek osztályok, nem vezetik a hiányzásokat; az iskolákban azonban nincs kreditrendszer és vizsgaidőszak.

Ez olyan, mintha autóbusz helyett villamost venne az állam. Mind a kettő szállít utasokat, de elég sokat kéne arra költeni, hogy a villamos elguruljon az aszfalton

– jellemezte az egyik informatikai cég vezetője a kormány tervezett beruházását.

Ezzel gyorsan le is zárták a korábbi “szuperszoftver” problémáját, amelyre szintén több száz millió forintot költöttek, azonban nem működött megfelelően.  A közbeszerzést júliusban írták ki, augusztus elején megkapták az ajánlatot, a tanévkezdésre tekintettel pedig valószínűleg hamarosan le is ülnek tárgyalni az SDA Informatika Zrt.-vel. Minden teljesen titokban történt.

Volt olyan oktatási szoftverekkel foglalkozó cégvezető, aki csak a hvg-től értesült a tervezett beszerzésről: ugyanis a minisztériumi intézmény nem tette közzé a közbeszerzési hirdetményt. Csupán annyit tett, hogy megkérték az SDA-t, hogy adjanak be ajánlatot A társaság jelezte, hogy vállalná a munkát, azonban a kormány által tervezett összeget jelentősen meghaladó értékben.

A hvg.hu által megkeresett közbeszerzési ügyekkel foglalkozó jogász szerint azonban ez az eljárás nem törvénytelen, a jogszabály ugyanis tartalmaz egy kiskaput: a Neptun licenc- és felhasználói jogai az államnál vannak, a szoftver továbbfejlesztésére viszont csakis az SDA képes, így nem muszáj versenyeztetni.

Forrás: HVG

Read previous post:
Adócsalót fogtak Debrecenben

Az iráni menekült, aki magyarként indulna az olimpián

Close