Szép napot, Debrecen!

Mivel egész héten a hőlégballonokról szólt minden, eszembe jutott, hogy Szabó Benedeknek (akit szokás manapság korunk Cseh Tamásaként emlegetni) van egy nagyon remek száma még az első albumáról, ami pont ide illik. Más hőlégballonos magyar dalt nem is tudok most hirtelen. Németet már inkább, pl. a 99 Luftballons-t – az is lehetett volna a mai indítózene, de ez se lesz rossz, figyeljétek meg!

Miközben hallgatjátok, elmondom a mai nap rutininformációit:

Az időjárás nem változik: marad a kánikula. A hőmérséklet elérheti a 37 °C-ot is. Csapadékra ne is számítsatok!

Ma van a repülők világnapja!

Ez a nap a Boldogságos Szűz Mária mennybevételének ünnepe a katolikus egyházban, aki a repülők védőszentje. Tehát akik ma utaznak, azok ennél ideálisabb napot nem is választhattak volna! Mellesleg augusztus 15. Magyarországon munkaszüneti nap is volt 1948-ig; Szlovéniában, Ausztriában, Olaszországban és Spanyolországban pedig még ma is az.

Ünnepelnivalók:

Híres szülinapok:

  • Ma lett 25 éves Jennifer Lawrence, többek közt az Éhezők viadala, illetve a Napos oldal című film Oscar-díjas főszereplője,
  • szintén ma ünnepli a születésnapján Ben Afleck, aki 43 lett, és egyébként legközelebb a Batman vs. Supermanben láthatjuk majd,
  • 52 éves lett Alejandro González Iñárritu, a Birdman, a Babel és a Korcs szerelmek című nagyszerű filmek rendezője,
  • és ezen a napon született Bonaparte Napóleon is, aki most 246 lenne, ha nem halt volna meg 51 évesen Szent Ilona szigetén száműzöttként.

Névnapok: Mária, Alfréd, Ali

1969-ben, azaz 46 évvel ezelőtt ezen a napon nyitották meg a Woodstock-i zenei és művészeti fesztivált.

1969. augusztus 15. és 17. között New Yorktól nem messze rendezték meg ezt a „művészeti és zenei vásárt”, amire a szervezők eredetileg csak 50 ezer látogatót vártak, de meglepetésükre csaknem félmillióan érkeztek. Max Yasgur birtokának domboldala azon a hétvégén egyfajta gyülekezőhellyé, táborrá vált egy generáció számára, amely . S örökutópista álmait dédelgetve itt demonstrálta leglátványosabban társadalmi jelenlététre bevonult az ellenkultúra, a beat, a pop, a hippimozgalom történetébe. Minden fesztiválok fesztiválja lett, mára legendás zenészekkel, együttesekkel. (Részlet Sebők János Woodstock népe című könyvéből)

Hamarosan folytatjuk a mai hírekkel! Figyeljétek a főoldalt!

Read previous post:
Ismét nagy területen ég a Hortobágy

Jótékonysági gálaesetet tart Debrecenben Mága Zoltán

Close