Nem is gondolnád, mennyi időbe telik, mire egy ásványvizes palack lebomlik a tengerben!

Infografika mutatja, hogy a becslések szerint egy-egy hulladék mennyi idő alatt bomlik le a tengerben (kattints a képre, ha nagyban is látni szeretnéd).

tenger
via napicsart.blog.hu

A kutatók 2014-ben jelentős mennyiségű szilárd hulladékot találtak a Földközi-tenger és az Atlanti-óceán Európát övező részének fenekén.

32 helyen vizsgálódtak csaknem 600 kép és videófelvétel, valamint hálófogások alapján, és azt találták, hogy kivétel nélkül minden helyen felhalmozódott valamennyi hulladék a tengerben – a sekély partmenti sávokban éppúgy, mint a 4500 méter mély tengeri árkokban és a szárazföldtől 2000 kilométer távolságban lévő közép-atlanti mederben. A legnagyobb szemétsűrűséget a tengerárkokban találták, így például a portugál partok közelében húzódó Lisszaboni-kanyonban.

A talált hulladék legnagyobb részét, mintegy 41 százalékát a műanyag tárgyak – elsősorban palackok és zacskók – tették ki, további egyharmadát halászati hulladékok – hálók, zsinegek – adták, de találtak üveg-, fém-, fa- és papírhulladékot, sőt kerámiatárgyakat és azonosíthatatlan objektumokat is. A kutatókat meglepte a szemét elterjedtsége, amelyet komoly, beavatkozást követelő globális problémának neveztek. Egyikük megjegyezte: a mélytenger nagy része még ismeretlen a kutatók előtt, ők is számos helyet elsőként vizsgáltak és megdöbbenten tapasztalták, hogy a szemét “megelőzte” őket.

Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) jelentése szerint évente mintegy 6,4 millió tonna hulladék jut a tengerekbe. Ez több szempontból is környezeti veszélyeket rejt: az állatok – különösen a tengeri emlősök, a teknősök és a madarak – el is pusztulhatnak, ha megeszik a hulladékot vagy belegabalyodnak. Mérgező anyagok is bejuthatnak így a vízbe, a hulladék továbbá elősegítheti tájidegen fajok elszaporodását is. (MTI)

Read previous post:
Dzsudzsák a Bursasporban focizik tovább!

Összeütközött két vonat az Aszód-Balassagyarmat vonalon

Close