Csongrád megyében elkészült a drótakadály, mégis kétezren átjutottak rajta

Csaknem kétezer határsértőt fogtak el Csongrád megyében vasárnapi nap folyamán, ami igencsak meglepő, hiszen ma arról tájékoztatták az MTI-t, hogy a Csongrád megyei határszakasz teljes szélességében elkészült a drótakadály. Ez még nem a rendes kerítés, de úgy látszik, nem volt sok értelme akadályra költeni a pénzt.

A rendőröknek és polgárőröknek összesen negyvenegy csoportba rendeződött, összesen 1931 illegális bevándorlóval – köztük 339 gyermekkel – szemben kellett intézkednie vasárnap, Csongrád megye déli részén.

A legnagyobb csoport 106 szíriai és 9 afgán állampolgárból állt, őket 4 óra 40 perckor Röszkénél fogták el. A rendőrségnek azonban a határon közlekedő gépjárművekre is nagy gondja volt. Összesen 15 szír illegális bevándorlót fogtak el autókban utazva. A nyomozás adatai szerint a bevándorlók fejenként 150 eurót fizettek egy férfinak, hogy Budapestre vigyék őket, a sofőröket előállították. Egy másik helyszínen egy kisteherautó rakterében 11 szíriai illegális bevándorló volt, ők a gyanú szerint 1500 eurót fizettek egy bácsalmási sofőrnek, hogy a fővárosba vigye őket.

A járművekben utazók csak kis részét teszik ki a csaknem kétezer Csongrád megyében elfogott határsértőnek. A további több mint ezer főnek a gyorstelepítésű drótkerítéseknél kellett átjutniuk, de ezek szerint nem jelentett nagy akadályt számukra.

A drótkerítés az említett megye egész hosszában elkészült már, itt látható képen illusztrálva:

MTI

A drótakadály mögött húzódó három méter magas kerítés építése még hátra van

Bátor Ferenc alezredes elmondta:

a terveknek megfelelően a hétvégén elkészült a drótakadály Ásotthalomtól a röszkei határátkelőig, valamint a Tisza keleti partján, a kübekházi hármas határtól, a Gyálaréti főcsatornáig. A drótakadályon  két kilométerenként személykapukat építettek be. A vizes szakaszokon, így a Röszke melletti Paphalmi főcsatornánál, illetve a Tiszasziget alatti, Gyálaréti főcsatornánál levő határzárról a hétvégén született döntés. Eszerint ezekre a részekre is drótakadály kerül majd, melynek szintén el kell készülnie az augusztus 31-ei határidőre – tette hozzá az alezredes. A térségben Ásotthalomtól Kübekházáig mintegy kétszázan dolgoznak az ideiglenes határzár építésén. A gyorstelepítésű drótakadállyal párhuzamosan megkezdődött mögötte a három méter magas kerítés építése is. Ásotthalom és Mórahalom között négy cölöpöző gép dolgozik az oszlopok elhelyezésén, míg Tiszaszigetnél három gép. Előbbi helyszínen 5-6 kilométer kerítésoszlopot helyzetek már el, míg utóbbi helyszínen 1,5 kilométert – mondta el az alezredes.

Az Európai Bizottság egyébként elvből nem támogatja a határ menti kerítés építését, de nem is szól bele, hogy a tagállamok konkrétan milyen módon kívánják biztosítani saját határaikat.

via MTI

Read previous post:
Tragédia! Meghalt egy 19 éves német férfi a Szigeten

Tíz órás késés ellenére sem fizet kártérítést a Wizz Air

Close