Lemondott a görög miniszterelnök, megbukott az európai radikális álom

Alig több mint fél évvel megválasztása után Alekszisz Ciprasz, görög miniszterelnök csütörtök este egy tévés bejelentés kíséretében beadta a lemondását a köztársasági elnöknek, ezzel utat adva a szeptember 20-i előrehozott választásoknak. Az EU-szkeptikus radikális baloldali politikát képviselő miniszterelnök bukásával bebizonyosodott: Görögországnak szüksége van az EU-ra.

Alekszisz Ciprasz megválasztását Európa-szerte nagy reményekkel fogadták az elit-ellenes, EU-szkeptikus erők, nem csupán balról, hanem jobbról is.

Most a népnek kell állást foglalnia. Önök fogják szavazatukkal eldönteni, hogy jól tárgyaltunk-e vagy sem

– mondta a Ciprasz az MTI beszámolója szerint, hozzátéve: a görög népnek kell megválasztania azt a politikai erőt, amely tovább vezeti az országot nehéz, de reményt keltő útján.

Eddigi tevékenységéről szólva a kormányfő úgy fogalmazott: “Nem olyan megállapodást sikerült tető alá hoznunk, amilyet szerettünk volna, de az adott helyzetben a lehető legjobbat sikerült megkötni”. Büszkének vallotta magát amiatt, ahogy kormánya a hitelezőkkel tárgyalt. “Tiszta a lelkiismeretem” – mondta, hozzátéve, hogy

“az utóbbi hat hónap után Európa már nem ugyanaz, mint korábban volt”.

A januárban megválasztott Ciprasz gyakorlatilag elvesztette parlamenti többségét, így sokak szerint várható volt, hogy benyújtja lemondását. Pártja, a Sziriza baloldali radikálisai sem támogatták már őt.

Elvesztette népszerűségét saját pártján belül, mert alkut kötött a hitelezőkkel

A párt 149 képviselője közül több mint harmincan tagadták meg azoknak a törvényjavaslatoknak megszavazását, amelyek elfogadása volt a feltétele annak, hogy a kormány elkezdhesse a tárgyalásokat az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselőivel az euróövezeti mentőalap, az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) keretében indítandó új, Görögország számára finoman szólva is igen kemény feltételeket diktáló 85 milliárd eurós programról. Ciprasz akkor csupán ellenzéki pártok segítségével tudta megszerezni a törvényjavaslatok elfogadásához szükséges szavazatokat.

A görög miniszterek napokig tárgyaltak róla, hogy ebben a helyzetben mit tehetne a kormány. Ciprasz végül úgy döntött, az a legjobb, ha előrehozott választásokat tartanak ősszel, ezért csütörtök este benyújtotta lemondását a köztársasági elnöknek. A miniszterelnök ezzel szerette volna stabilizálni meggyengült pozícióját.

Szakad a Sziriza

A jelek szerint kettészakad az eddigi kormánypárt, a Ciprasz vezette Sziriza. A görög állami televízió arról számolt be, hogy a párt balszárnya, 25 képviselő kilép a Szirizából és egy új pártot akar létrehozni.

Az ellenzék alakíthat kormányt Görögországban

Alekszisz Ciprasz kormányfő lemondása nyomán a görög államfő a legfőbb ellenzéki párt, az Új Demokrácia elnökének adott kormányalakítási megbízást.

Brüsszel a megígért reformok végrehajtását várja Athéntól

Az Európai Bizottság Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök lemondása után is azt várja Athéntól, hogy hajtsa végre azokat a belső reformokat, amelyekben a 86 milliárd eurós újabb pénzügyi mentőcsomag fejében megállapodtak – mondta pénteki brüsszeli sajtótájékoztatóján Annika Breidthardt, az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény szóvivője.

Emlékeztetett arra, hogy a reformintézkedésekről hozott görög kormánydöntéseket az athéni parlament jóváhagyta, és ezen nem változtat az a körülmény, hogy Ciprasz ezután lemondott tisztségéről, utat nyitva az előrehozott választások előtt.

 

“Eddig tartott a görög forradalom álma”

– írja a 444. Ciprasz lemondásával formálisan is vége annak a forradalmi politikának, amellyel Görögország kísérletet tett az EU-val kötött megállapodásainak felmondására, és arra, hogy a megszorítások helyett valami mással próbálkozzon.

Forrás: MTI, index, Portfolio, 444

Read previous post:
Orvvadászokat fogtak a hajdúnánási rendőrök

Balhéba torkollott az augusztus 20-i buli Debrecenben

Close