Macedónia feladta: inkább átengedik a menekülteket a határon

  • A macedón kormány csütörtökön rendkívüli állapotot hirdetett, majd pénteken a köztársasági elnök elrendelte a hadsereg bevetését is, hogy megfékezzék a déli és északi határsáv felől érkező migránstömeget, és szabályozzák bejutásukat az egyre túlterheltebb országba.
  • Macedónia eddig szinte egyáltalán nem védte a határt, inkább hagyták, hogy bevándorlók minél előbb eljussanak Szerbiába, hogy ne Macedóniában legyen velük a gond.
  • Az új intézkedések következtében viszont legalább három ezer menekülő ragadt a görög és macedón határ közötti senki földjén, kitéve a közelgő viharoknak és kedvezőtlen időjárási viszonyoknak.
  • Várható volt tehát, hogy előbb-utóbb megelégelik a várakozást, és atrocitásokra kerül majd sor a határ védelmére kirendelt hatóságokkal.
  • A macedón kormány egy ideig tartotta magát ahhoz, hogy fokozatosan, csoportokban engedje át a menekülteket, de ma már az összes menekültet átengedték a határon, hogy Macedóniából aztán folytathassák útjukat Szerbián és Magyarországon keresztül Nyugat-Európába.

Egy kétmilliós ország nem rendelkezik elegendő erőforrással ahhoz, hogy ennyi bevándorlót el tudjanak látni

Nikola Gruevszki macedón kormányfő csütörtökön azzal indokolta a rendkívüli állapot kihirdetését, hogy az országának egyszerűen nincs kapacitása arra, hogy ellássa és segítse a naponta az országba érkező mintegy kétezer migránst, főleg úgy, hogy folyamatosan nő a számuk, immár napi 3-4 ezerre.

Az ellátórendszer túlterheltsége mellett a másik nagy problémát a vasúti közlekedés jelentette. Mivel a vonatjegyek jelentősen olcsóbbak a buszjegyeknél vagy a taxisok fuvardíjainál, a görög-macedón határ átlépésére a legtöbb migráns a vasutat szokta használni. Naponta több mint ezren próbálnak meg feljutni a szerelvényekre, így gyakran előfordul, hogy a 350 fő szállítására alkalmas vasúti kocsikban akár 650-en is utaznak, ami veszélyes, hiszen a helyekért folytatott dulakodásban gyakran megsérülnek az emberek.

Google térkép
Google térkép

A kihirdetett rendkívüli állapot értelmében a macedón rendőrség csütörtök óta a görög határszakaszon járőrözött, majd nem sokkal később a köztársasági elnök elrendelte a hadsereg bevetését is, hogy uralni tudják az egyre súlyosabb helyzetet, a zöldhatárról a hivatalos átkelőhelyekre tereljék a menekülteket, és ott biztosítani tudják regisztrációjukat, illetve ellenőrzésüket – ezzel szabályozva, hogy egyszerre csak annyi menekült jusson be az országba, amennyit el tudnak látni és el tudnak szállítani. A kormány biztosította az ENSZ menekültügyi főbiztosát, hogy a jövőben biztos nem zárják le a határt. Egy közleményben jelezték, hogy a korlátozott számú beutazási engedély csak a sérülékeny kategóriába tartozó migránsokra vonatkozik.

Ennek következtében viszont legalább háromezer migráns rekedt a határsávban, akik a szabad ég alatt töltötték az éjszakát, majd reggel többször is megpróbáltak áttörni a határon.

Ekkor került sor az első komoly atrocitásokra

A macedón rohamrendőrség pénteken könnygázt vetett be több ezer migránssal szemben, akik át akarták lépni a görög-macedón határt. Az összecsapásban legalább négy ember megsérült.

Délután már több száz menekült jutott át akadálytalanul Görögországból Macedóniába. „A rendőrség elvonult, senki sem állított meg bennünket” – mondta az egyikük egy brit hírügynökségnek.

Később ismét dulakodás alakult ki a határnak ezen a szakaszán, amikor a nyomukban egyszerre próbált meg bejutni ezer ember.

Szombaton végleg eldurvult a helyzet

A macedón rendőrök éppen pár száz bevándorlót akartak átengedni a macedón-görög határon Gevgelia közelében, köztük egy gyerekekből álló csoportot, hogy aztán elérhessék a Szerbiába tartó vonatot, amikor a tömeg elszabadult, és ezrek törtek át a rendőrsorfalon.

Az AP Hírügynökség értesülése szerint a menekültek tömegesen mentek át a határon lévő szögesdróttal borított határzáron. A rendőrök igyekeztek megállítani a tömeget, de nem igazán sikerült nekik. Ekkor többen megsérültek a migránsok közül.

Az Amnesty International állásfoglalása szerint a kormány úgy bánt a migránsokkal, mintha felkelők lettek volna. Az Orvosok Határok Nélkül segélyszevezet közleménye szerint legalább 10 embert láttak el fénygránátok okozta sérülések miatt. A Telegraph cikke szerint többen elájultak a migránsok közül a rendőri fellépés közben.

A külügyminiszter azt nyilatkozta, hogy “a helyzet elfajult, ezért be kellett avatkozniuk”.

Eddig bírták

Vasárnap már az összes határon ragadt menekültet átengedték. Nagy részük Gevgelija város vasútállomása felé vette az irányt, hogy felszállhassanak egy Szerbia felé tartó vonatra, ahol plusz vagonokkal próbálják segíteni a menekültek átjutását, hogy felgyorsítsák az átvándorlásukat.

MTI / index

Read previous post:
Kibékült egymással Slash és Axl Rose

“Inkább lőjenek agyon, mint hogy Magyarországon kelljen maradom!”

Close