Ma már nem engedték fel a vonatokra a menekülteket a Keletinél!

  • A mai nap folyamán már egyszer lezárták a Keleti pályaudvart, azonban nem sokkal 10 óra után ismét megindult a vonatközlekedés.
  • Ezután 11 óra körül a rendőrök kiszorították a menekülteket a Keleti pályaudvar nemzetközi pénztárának helyet adó csarnokból. A felháborodott tömeg ekkor demonstrálni kezdett – jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.
  • Hétfőn még nem akadályozta őket senki se abban, hogy felszálljanak a nemzetközi járatra, majd csak Hegyeshalomnál tartóztatták fel őket egy időre, amikor az osztrák vasúttársaság a szerelvény túlzsúfoltságára hivatkozva a magyar rendőrség segítségét kérte. Végül a hatóságok a nagy keveredésben nem tudták szétválasztani az utasokat, ezért inkább elengedték őket.

A csarnok kedden is tele volt migránsokkal, akik jegyet akartak váltani valamelyik Németországba tartó vonatra. A rendőrök 11 óra körül kiterelték őket az épületből, akik erre demonstrálásba kezdtek.

AppleMark
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Időközben, negyed 12-kor elindult a pályaudvarról a Münchenbe tartó Railjet is, migránsok nélkül. A vonatra a magyar rendőrök mellett osztrák és német rendőrök is felszálltak. A Magyarországról induló nemzetközi vonatokon februárban kezdődött a magyar-osztrák-német közös vasúti járőrszolgálat.

A pályaudvar hangosbeszélőjén 9 óra után közölték, hogy bizonytalan ideig a pályaudvar nem fogad és nem indít vonatokat. A rendőrök a főbejáratnál is sorfalat álltak és hangosbemondón, tolmács segítségével tájékoztatták a pályaudvaron és a pályaudvar előtt tartózkodó bevándorlókat, majd nem sokkal 10 óra után a nemzetközi pénztárnak helyet adó csarnok kivételével kiürítették a pályaudvart.

A közös vasúti járőrszolgálatról február 13-án írták alá az együttműködési megállapodást a német és az osztrák belügyminisztérium, valamint az ORFK képviselői.

A megállapodás alapján a Magyarországról Ausztrián át Németország felé tartó nemzetközi vonatokon, illetve az induló pályaudvarokon közös vasúti járőrszolgálatot hajtanak végre, hogy kiszűrjék a schengeni térségbe való továbbutazás feltételeivel nem rendelkező harmadik országbeli állampolgárokat. A rendőrök szúrópróbaszerű és kockázatelemzésen alapuló ellenőrzéseket hajtanak végre.

A közös járőrszolgálatban a magyar rendőrség részéről a Készenléti Rendőrség állománya vesz részt. Az ellenőrzések során a vonatkísérő állomány hétnapos ciklusokban látja el szolgálatát. A járőrcsoportok két magyar, egy osztrák és egy német járőrből állnak.

MTI

 

Read previous post:
Majdnem megismétlődött a menekülttragédia Hegyeshalomnál!

Karakter 1517: kávézó és könyvesbolt a debreceni Templomkertben

Close