Áttörték a migránsok a rendőrsorfalat Röszkénél, gyalogolnak Budapestig

Ami először nem sikerült, az nem sokkal később összejött: áttörték a rendőrsorfalat Röszkénél a menedékkérők – jelentette az MTI helyszíni tudósítója hétfő délután. Az emberek egy része elindult Budapest felé az M5-ös autópályán. A rendőrség leterelte az autóforgalmat a pályáról. Késő este a készenléti rendőrség próbálta jobb belátásra bírni a főváros felé tartókat, de csak néhányan fordultak vissza.

A tömeg – amelyben nagyon sok a kisgyermekes család – elindult az M5-ös autópálya irányába, majd miután elérték a sztrádát, egy részük – a forgalommal szemben – elindult a főváros irányába. A rendőrök előzőleg megpróbálták rábeszélni a migránsokat, hogy inkább a regisztrációs központba menjenek, de erre sokan azt kezdték skandálni, hogy “Budapest, Budapest”, és nem engedelmeskedtek.

A tudósító szerint a rendőrök az autópályán kísérik az embereket, és lezárták a forgalmat az M5 érintett sávjában. A rendőrség a police.hu-n hétfőn este azt írta: lezárták az M5-ös autópálya Röszke és Petőfiszállás közötti szakaszát mindkét oldalon. A rendőrök forgalmat kiterelik az autópályáról – tették hozzá.

Migránsok gyalogolnak az M5-ös autópályán Szeged közelében 2015. szeptember 7-én. (Fotó: Donka Ferenc/MTI)
Migránsok gyalogolnak az M5-ös autópályán Szeged közelében 2015. szeptember 7-én. (Fotó: Donka Ferenc/MTI)

Késő estig már több mint 10 kilométert haladtak Budapest felé. A menedékkérők egy része nagyon elszánt, és arra a kérdésre, hogy meddig mennek, azt válaszolták: ha kell, megteszik a teljes 170 kilométeres távot a fővárosig. Mintegy 150-en vannak. Egy várandós nő rosszul lett, őt a mentők elvitték.

Közben megérkeztek a készenléti rendőrség munkatársai a vonulókhoz, és azt kérték tőlük, hogy várják meg a buszokat, amelyekkel elszállítják őket regisztrációs központba. A rendőrök angolul figyelmeztették a menekülteket, hogy a fővárosig körülbelül három napig tart az út, de a migránsok egy részét ez nem érdekli, és azt bizonygatják, hogy akkor is elmennek odáig. A hangulat egyébként nyugodt, az emberek kezdenek kifáradni, eddig kétszer álltak meg pihenni.

A rendőrök felszólításának – a tudósító szerint – csak körülbelül tucatnyi menedékkérő tett eleget, ők felszálltak az egyik buszra, amely elindult velük visszafelé. A többiek – körülbelül 130 ember – viszont tovább halad a főváros felé.

Via MTI

Read previous post:
Hideg zuhany a hosszabbításban – Észak-Írország–Magyarország 1-1

Letöltendő börtönbüntetésre ítélték a magyar-románon balhézó szurkolókat

Close