Hideg zuhany a hosszabbításban – Észak-Írország–Magyarország 1-1

A magyar labdarúgó-válogatott hosszabbításban kapott góllal 1-1-es döntetlent játszott Észak-Írország vendégeként az Európa-bajnoki selejtezősorozat hétfői játéknapján.

Ezzel továbbra is a pótselejtezőt érő harmadik helyen áll csoportjában, de jelentősen csökkent az esélye, hogy előrelépjen a biztos részvételt jelentő első két hely valamelyikére. Bernd Storck szövetségi kapitány második meccsén is egy pontot szerzett a csapata, a magyarok öt tétmérkőzés után kaptak ismét gólt, Észak-Írországban pedig először nem győztek.

A magyarok október 8-án Feröer-szigetek válogatottját fogadják, majd három nappal később Görögországban zárják a csoportküzdelmeket.

Észak-Írország – Magyarország 1-1 (0-0)
Belfast, Windsor Park, 10 000 néző, v.: Cüneyt Cakir (török)

gólszerzők: Lafferty (93.), illetve Guzmics (74.)
piros lap: Baird (82.)
sárga lap: Lafferty (10.), McLaughlin (72.), Baird (82., 82.), illetve Guzmics (19.), Leandro (42.), Priskin (84.), Németh K. (88.)

Észak-Írország: Michael McGovern – Chris Baird, Jonny Evans, Gareth McAuley, Conor McLaughlin – Corry Evans (Niall McGinn, 56.), Chris Brunt, Oliver Norwood (Josh Magennis, 75.), Steven Davis, Stuart Dallas (Shane Ferguson, 84.) – Kyle Lafferty

Magyarország: Király Gábor – Fiola Attila, Guzmics Richárd, Kádár Tamás, Leandro de Almeida – Gera Zoltán, Elek Ákos (Nagy Ádám, 23.), Kalmár Zsolt, Dzsudzsák Balázs – Németh Krisztián (Vanczák Vilmos, 89.), Szalai Ádám (Priskin Tamás, 68.)

Az ír Corry Evans és Elek Ákos az Észak-Írország - Magyarország mérkőzésen a belfasti Windsor Park Stadionban 2015. szeptember 7-én. (Fotó: Illyés Tibor/MTI)
Az ír Corry Evans és Elek Ákos az Észak-Írország – Magyarország mérkőzésen a belfasti Windsor Park Stadionban 2015. szeptember 7-én. (Fotó: Illyés Tibor/MTI)

A hazaiak, akik azzal a tudattal léptek pályára, hogy győzelemmel kijutnak a kontinensviadalra, a várakozásoknak megfelelően nagy lendülettel kezdték a mérkőzést, a magyarok erejét teljességgel felemésztette a védekezés. Az északírek a szokott játékstílusuk bemutatva elsősorban szélről próbálkoztak a labda középre ívelésével, de a magyar védők állták a sarat, nem bizonytalankodtak, határozottan szabadítottak fel.

Bernd Storck sem húzott váratlant, a biztos védekezésből kellett volna gyors megindulásokkal támadást vezetni, ezzel szemben sokszor percekig nem volt a labda a magyaroknál, mert az indítások nem voltak pontosak, vagy a hazai játékosok nyerték a fejpárbajokat. A félidő derekára megszűnt a szigetországiak meddő mezőnyfölénye, a magyar védők hátul próbálták járatni a labdát. A találkozó első félideje annyiban hasonlított a románok elleni meccshez, hogy a riválisnál volt többet a labda, ugyanakkor helyzet tulajdonképpen egyik fél előtt sem adódott.

A második félidőt jobban kezdték a magyarok, néhány szép akció futott végig a bal oldalon, de a beadások nem érkeztek pontosabban, mint a riválisnál, úgyhogy Királyhoz hasonlóan McGovernnek sem akadt komolyabb dolga. Ahogy múlt az idő, ha nagy kockázatot nem is vállalt a magyar csapat, de egyre bátrabban futballozott, ezt jelezte, hogy előbb Kalmár, majd Gera lőhetett ígéretes helyről, de mindketten célt tévesztettek. A magyar fölény aztán egy kapushibának köszönhetően góllá érett: Dzsudzsák szabadrúgásból ívelt középre, az északír kapus kezéből kicsúszott a labda, amelyet így Guzmics vágott a hálóba.

A hátralévő időben az északírek ugyan támadtak rendületlenül, de idegesen játszottak, így nem sok veszélyt jelentettek, ráadásul Chris Baird a szabálytalansága után még reklamált is, így “kiállíttatta magát”. Amikor már úgy tűnt, hogy a magyar válogatott sorozatban hatodik tétmérkőzését is megússza kapott gól nélkül, akkor Király csak kiütni tudott egy lapos lövést, a kipattanóból pedig Lafferty közelről megszerezte csapat egyenlítő találatát.

Via MTI

Read previous post:
Letöltendő börtönbüntetésre ítélték a magyar-románon balhézó szurkolókat

Lemondott Hende Csaba honvédelmi miniszter

Close