A legjobb szabadon választható tárgyak a Debreceni Egyetemen

Tegnap elkezdődött az egyetemi Forma-1, a Neptun Nagydíj, amikor is közel 30 000 hallgató lepi el a Debreceni Egyetem tanulmányi rendszerét, és kezd versengeni a szerverek sávszélességeiért, hogy minél előnyösebb helyzetből kezdhesse el az új szemesztert. Ezért cserébe persze folyamatosan maximális terhelés alatt van a hálózat, és közben szép lassan elfogynak a legjobb időpontok. A legelvetemültebb Neptun-harcosok igazi nyereménye azonban nem csak a flottul összerakott órarend, hanem a lehetőség is, hogy felvehessék a legérdekesebb szabadon választható tantárgyakat.

De mi értelme többet tanulni annál, mint amennyit amúgy is kell?

Bizonyos képzéseken kötelező felvenni és elvégezni X kredit szabadon választható tárgyat. Nem kell, hogy közük legyen a szakhoz vagy szakmához; ha agrármérnök vagy, simán választhatsz filozófiát is. Nem gondolná az ember, de vannak sztahanovisták is az egyetemen, akik képesek felvenni plusz tárgyakat pusztán heccből, vagy, mert mondjuk éppen lyukasórájuk van olyankor.

Ezek között a szabadon választhatók között akadnak slágertárgyak is, amelyek annyira könnyűek vagy izgalmasak, hogy szinte azonnal betelnek már a regisztrációs időszak első perceiben. Valószínűleg már most lekéstél róla, hogy jelentkezhess rájuk, de ettől függetlenül még tét nélkül, puszta kíváncsiságból érdemes lehet bekukkantani rájuk a félév során. Némelyik ugyanis egész érdekes témákkal foglalkozik.

1. Dr. Végh László órái: Fenntartható fejlődés, Egy új természetképről, Természettudomány és vallás, Természettörténet matematika nélkül, Fenntartható élet, Világszemléletünkről, Természettan

Mindenki imádja Dr. Végh László óráit. Első ránézésre hét – ebben a félévben induló – tárgyát találtuk meg. Mindegyikre százan lehet jelentkezni, érdemes értük harcba szállni a nehezen legyőzhető rendszerrel. Az oktató minden nap lehetőséget ad a vizsgára, amely szóban történik. Ettől nem kell megijedni, hiszen könnyű olvasmányból kell felkészülni, aminek az egyszeri alapos átolvasása elég az 5-öshöz (ezt a Tanár úr maga állítja vizsgatájékoztatójában). A markmyprofessor.com oldalán csupa jó dolgot olvashattok róla: izgalmas tárgyak, segítőkészség, kedvesség, intelligencia. Úgy gondoljuk, ez simán megér 3 potya kreditet.

2. Dr. Puskás István: Underground kultúra

Két kredit, és a neve is izgalmasan hangzik. Az oktató mesél a tárgyról, na és persze magáról ebben a videóban:

3. Dr. Lovass Kiss Antal: Szexualitás a kultúrában

Az előadások során – sokak bánatára – valószínűleg nem a Debreceni Egyetemen felfedezett szexlyukakról lesz szó (bár, ha felhozzátok, érdekes beszélgetés kerekedhet belőle). Inkább azt mutatja be Dr. Lovas Kiss Antal a két kredites tárgy keretében, hogy milyen különbségek vannak a szex terén más-más kultúrák között. Ez nem az az óra lesz, amit át kell vészelni. Olyan kérdésekre kaptok választ, melyek a mindennapokban is izgatják az ember fantáziáját.

4. Nyelvvizsga-felkészítők

Több nyelv és szint közül is válogathattok idén: van angol, spanyol, japán, cseh, francia vagy német nyelvoktatás és nyelvvizsgára való felkészítés. Ez király lehetőség arra, hogy két legyet üssetek egy csapásra, hiszen felkészültök a diplomához elvárt nyelvvizsgára egyetemi keretek között, közben pedig teljesítitek a kötelező krediteket, melyeket választható tárgyakból kell összehoznotok.

5. Nagyné Varga Katalin: Vitorlázórepülés

Repülésoktatás az egyetemen? Ráadásul kreditekért? Fogalmunk sincs, mi történik ezen a gyakorlaton, de tuti, hogy kipróbáljuk! Negyven fő a maximum létszám, szóval gyorsan le kell rá csapni.

Tapadjatok a frissítés gombra, jó tantárgyfelvételt!

refresh

Read previous post:
Áttörték a migránsok a rendőrsorfalat Röszkénél, gyalogolnak Budapestig

Hideg zuhany a hosszabbításban – Észak-Írország–Magyarország 1-1

Close