Visszatérnek az őshonos növények a Nagyerdőre

Ez év őszén folytatódnak a Nagyerdei park fejlesztéséhez kapcsolódó munkálatok. A Békás-tó körül húzódó erdőterület erre kijelölt részein októbertől folyamatosan telepítik a Nagyerdő korábbi vegetációjára jellemző növényfajokat.

A természetvédelmi hatóság szakmai előkészítés után engedélyezte az invazív fa-és cserjefajok szelekcióját, a tájidegen, a Parkerdő területén annak természetességét veszélyeztető fafajok kivágását és gallyazását – kizárólag a fészkelési és fiókanevelési időszakon, valamint a denevérek téli nyugalmi periódusán kívüli időben, minden természeti érték megóvása mellett.

A kivitelező Dehusz Nonprofit Kft. a munkálatokat tervszerűen, több évre ütemezve végzi el, szakmai koordinátor, szakember felügyelete, valamint a munkavezetők oktatása mellett. Első ütemben a lágyszárú szint fajainak (gyöngyvirág, salamonpecsét páfrányok) kiültetése történik meg. Második lépésként kezdődik el a cserjeszint fejlesztése (csíkos kecskerágó, közönséges mogyoró, veresgyűrű, som, kökény). Lombhullást követően telepítik a kocsányos tölgyet, a mezei juhart, az ezüst hársat, és a gyertyánt is.

A növények telepítése előtt az erdőtömb keleti felén, az erre kijelölt területen végzik el az invazív fa- és cserjefajok eltávolítását, emellett a kivágott fafajok visszasarjadásának megakadályozásáról is gondoskodnak. A lombkoronaszintből csak azokat az invazív, illetve egzóta fafajok lesznek eltávolítva, melyek az elkövetkező években kárt okozhatnak a kiültetett növényekben, illetve akadályoznák fejlődésüket, ültetés utáni fakadásukat. Ilyen fafajok: a zöld juhar, a nyugati ostorfa, a fehér akác, a japánakác. A fejlesztés egyik legfontosabb célja a biodiverzitás növelése, mellyel a területen előforduló növény- és állatfajok faj- és egyedszámának emelkedését kívánjuk elérni az elkövetkező évtizedekben.

A most kezdődő munkálatokat egy szakmai fórum előzte meg (Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának Igazgatási Osztálya, Városüzemeltetési Osztálya, Városépítési Osztálya, továbbá a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának képviselői, valamint dr. Aradi Csaba ökológus részvételével), és a június 12-ei helyszíni bejáráson jelen volt a Nagyerdőért Összefogás Közhasznú Egyesület képviselője is.

Via civishir.hu

Read previous post:
Zuhanás közben rakta ki egy férfi a Rubik-kockát – VIDEÓ

Itt az új Lovarda, ahol holnaptól hetente verethetitek!

Close