Lezárták a határt Röszkénél

A rendőrség lezárta a határt Röszkénél, a szerb-magyar határ migráció által leginkább érintett pontján hétfő délután fél ötkor – tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

Ez azt jelenti, hogy nem engedik át a migránsokat azon a ponton, ahol a Szeged-Szabadka vasútvonal áttöri az országhatárt, illetve a műszaki határzárt.

Eddig ugyanis a határnak ezen a pontján akadálytalanul haladhattak át a menekültek, és ezt napról-napra több ezren ki is használták. Az intézkedés során az éppen érkező migránsokat visszafordítják a határvonalról.

Mindezek nyomán néhány tucat migráns várakozik a határvonal szerb oldalán. Őket a rendőrök próbálják meggyőzni arról, hogy forduljanak vissza Szerbia felé.

MTI Fotó: Ujvári Sándor
MTI Fotó: Ujvári Sándor

Gulyás Gergely és Németh Szilárd fideszes politikusok ma a helyszínen bejelentették, hogy lényegében elkészült a technikai határzár, vagyis a kerítés a szerb-magyar határon, és keddtől (szeptember 15.) a jelenlegi létszám kétszerese biztosítja majd a határszakaszt, rendőrök és katonák, a kerítés átmászása pedig bűncselekménynek minősül, ami kiutasítással jár. A kényszerítő eszközökkel kapcsolatban a rendőrök Gulyás szerint „az arányosságnak megfelelően járnak majd el”.

Mindeközben megkezdődött a határkerítés oszlopainak szögesdróttal borítsa közvetlenül a vasútvonal mentén, illetve a rendőrség helikopterrel ellenőrzi a államhatár környezetét. A helyszínen lovas rendőrök is vannak.

Az MTI tudósítója azt tapasztalta, hogy szinte néptelen a határ közelében kialakított két tábor, vagyis az 1-es és 2-es számú idegenrendészeti előállító, népszerű nevén az 1-es és a 2-es hangár. Ugyanakkor egyre kevesebb a migráns a Röszke határában létesített gyűjtőpontnál is.

A Röszkén levő migránsok többsége a vasútállomáson tartózkodik, ők arra várnak, hogy vonattal Győrbe indulhassanak – látta az MTI tudósítója.

Tehervagonnal zárják le majd a síneket

MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Acélkeretre erősített hétsoros pengés dróttal ellátott tehervagonnal zárják majd le az ideiglenes biztonsági határzárat a Horgos-Szeged vasútvonal sínjeinél Röszkén, az átalakított vasúti jármű hétfő délutánra elkészült – tapasztalta a röszkei vasútállomáson az MTI tudósítója.

Az állomás egyik külső vágányán hétfő délután egy régi, bordó tehervagon állt, amely egyik végére a határzár építése során is használt horganyzottacél-oszlopokból készült keretet erősítettek. Az acélgerendákra  hét sor – a gyorstelepítésű drótakadálynál és a határzár kerítéseinek tetején is használt – NATO-drót került.

Az elmúlt hetekben a sínek és a magyar-szerb határ metszéspontjánál, ahol a vasúti közlekedés miatt nem épült meg a határzár, naponta több ezer migráns érkezett. A Horgos és Röszke közötti vasúti közlekedést augusztus második felében leállították.

Korábban a MÁV szakemberei a helyszínen arról beszéltek, a határzár hiányzó részére vasúti kapu kerül, amelyet megnyithatnak a szerelvények előtt, ha újraindul a forgalom. Ezt a megoldást helyettesíti – feltehetően ideiglenesen – az átalakított tehervagon.

 

MTI

 

Read previous post:
Új videókkal rukkoltak elő a debreceni Ki Mit Tube-osok!

A labortól a patikapolcig: a gyógyszerfejlesztés rejtelmeiről lesz szó a Science Cafe következő előadásán

Close