Átadták az ország legnagyobb vidéki járásbíróságát Debrecenben

Az ítélőtábla és a fellebbviteli főügyészség mellé épített ötszintes, több mint tízezer négyzetméteres új székhely 3,5 milliárd forintból készült el. Összesen 240-en dolgoznak benne, tavaly több mint 5300 ügyet tárgyaltak, a napi ügyfélforgalom pedig elérte az ezer embert – ismertette Kahler Ilona, a Debreceni Törvényszék elnöke az új épület átadásakor.

Elmondta azt is: a kifejezetten bírósági funkcióra tervezett épületben harminchárom 35-40 személyes befogadó tárgyalóterem, egy 160 embert befogadó dísztárgyaló és gyermekmeghallgató is helyet kapott.

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Itt “a múlt és a jövő ér össze”

– jelentette ki Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke az új épület átadásakor.

Mint elmondta, a debreceni ítélkezési negyedben Koller József Ybl-díjas építész tervei alapján elkészült járásbírósági épület méltó utóda a 19. században épült, majd a második világháborúban nagyrészt lebombázott egykori igazságügyi palotának.

A 21. századi környezetet megjelenítő falak is arra figyelmeztetnek, hogy itt “a figyelmesség, a tisztelet kölcsönös kell legyen a dolgozók és az igazságukat kereső ügyfelek között” – hangoztatta.

Márkusfalvi-Tóth Ádám, az Igazságügyi Minisztérium igazságügyi szolgáltatásokért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy a felgyorsult társadalmi változások és technológiai fejlődés időszakában változik a jog iránti igény, az igazságszolgáltatásban is nőnek az informatikai és a tárgyalótermi követelmények.

A helyettes államtitkár – utalva arra, hogy a bírák életük nagy részét a bíróságon töltik – azt mondta, a debreceni beruházás is üzenet számukra: a kormányzat elismeri a munkájukat.

A Debreceni Járásbíróság könyvtára - MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
A Debreceni Járásbíróság könyvtára – MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Az új bírósági épület kulcsát Handó Tünde adta át Szurdi Bélának, a Debreceni járásbíróság elnökének, aki ezután megnyitotta a helyi igazságszolgáltatás dokumentumait és tárgyi emlékeit bemutató bíróságtörténeti állandó kiállítást.

Handó Tünde, a bírósági hivatal elnöke a megnyitón köszönetet mondott a kormánynak és az Országgyűlésnek, hogy 25 százalékkal megnövelték a költségvetésüket, lehetővé téve ezzel a hazai bíróságok fejlesztését. Elmondta, az elmúlt három évben összesen 15-20 milliárd forintot fordítottak a bíróságok tárgyi feltételeinek javítására. A jövő évi 89 milliárdos költségvetésükből további 8-10 milliárd forintot fordítanak informatikai és épületfejlesztésre.

MTI

Read previous post:
Alig maradtak a debreceni befogadó állomáson

Két balmazújvárosi tinédzser néhány apróért, pár szál cigiért és egy üveg sörért kirabolt egy 52 éves férfit az utcán

Close