40 horvát rendőrt fegyvereztek le a magyar hatóságok

Mintegy ezer migráns negyven horvát rendőr kíséretében értesítés nélkül, vonattal érkezett Magyarbólyba – közölte Kovács Zoltán, kormányszóvivő a baranyai Beremenden tartott sajtótájékoztatón pénteken.

Kép: Google Maps
Magyarbóly vasúti határátkelőhely Horvátország felé – Kép: Google Maps

A magyar rendőrök horvát kollégáikat lefegyverezték, a mozdonyvezetőt pedig letartóztatták. Az ügyet a magyar hatóságok már vizsgálják. Kovács Zoltán szerint az eset határsértés és több bűncselekmény gyanúját is felveti. A sajtótájékoztatón Bakondi György, miniszterelnöki főtanácsadó példátlannak nevezte, hogy a 40 felfegyverzett horvát rendőr előzetes értesítés nélkül lépett be Magyarország területére.

Kovács Zoltán kormányszóvivő (b) és Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója sajtótájékoztatót tart a régi Horgos-Röszke határátkelőhelyen, a magyar-szerb határnál 2015. szeptember 14-én, éjfél előtt - MTI Fotó: Mohai Balázs
Kovács Zoltán kormányszóvivő (b) és Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója sajtótájékoztatót tart a régi Horgos-Röszke határátkelőhelyen, a magyar-szerb határnál 2015. szeptember 14-én, éjfél előtt – MTI Fotó: Mohai Balázs

Kovács Zoltán kijelentette: Horvátország menekültügyi rendszere pénteken összeomlott, az embercsempészek egy nap alatt legyűrték.

Hangsúlyozta, hazugság, hogy a Horvátországba érkezett, ott kezelhetetlen illegális migránstömeget egy magyar-horvát megegyezés keretében küldték Magyarország felé, és az is, hogy Magyarország szabad átjárást biztosított ezeknek az embereknek.

FRISSÍTÉS (22:24):

Kovács Zoltán azt is elmondta a sajtótájékoztatón, hogy Magyarország kilenc hónapja foglalkozik a menekültproblémával, 200 ezer ember ügyében járt el – ezen idő alatt Horvátországnak nem sikerült felkészülnie.

A kormányszóvivő megjegyezte: elfogadhatatlan, hogy egy európai uniós tagállam nem tartja be az európai eljárásokat, sőt, maga segédkezik az illegális migráció folytatásában.

Kovács Zoltán szavai szerint annak, hogy a horvát állam és a rendőrök szervezetten hozzák Magyarország felé az illegális migránsokat, egyetlen kedvező hatása van: “Itt rendezett körülmények között fogadjuk őket és Horvátországgal ellentétben gondoskodunk az európai protokollok betartásáról”.

A migránsokat a határról a lehető leggyorsabban azokra a helyekre szállítjuk, ahol a regisztrációjukra, orvosi ellátásukra sor kerülhet, azaz a legközelebbi dunántúli, regisztrációs pontként működő befogadóállomásokra, Vámosszabadiba, Szentgotthárdra, Körmendre – közölte.

A kormányszóvivő hangoztatta, hogy Magyarország továbbra is megvédi a határait, gondoskodik a magyar-horvát szakaszon a biztonsági határzár lehető legrövidebb időn belüli megépítéséről.

Beremenden eddig 25 busszal mintegy 2 ezer migráns lépte át a határt, s további 25 buszon 1000-1500 embere érkezése várható. A gyékényesi vasúti átkelőnél 1250 migráns érkezett Magyarországra, a Beremendihez hasonló eljárással szállítják őket tovább.

MTI / atv.hu

Read previous post:
Meghalt egy 10 éves menekült kisfiú Debrecenben

Folytatódik az egyetemi juhászképzés Debrecenben

Close