Több migráns érkezett idén az országba, mint Debrecen teljes lakossága

Az Országos Rendőr-főkapitányság adatai szerint vasárnap reggel 6 óráig 217 382 illegális bevándorlóval szemben intézkedtek az idén – közölte honlapján a rendőrség vasárnap. Közülük a szerb-magyar határszakaszon 201 335, a horvát-magyar határszakaszon pedig 15 833 emberrel szemben jártak el.

Szombaton a szerb-magyar határszakaszon 166, a horvát-magyaron pedig 4740 migráns érkezett. Vasárnap reggel 6 óráig a szerb-magyar határszakaszon további 105, a magyar-horvát határszakaszon további 3100 illegális bevándorló érkezett. A rendőrség közlése szerint a határzárral kapcsolatban szeptember 15-étől eddig 140 emberrel szemben indítottak büntetőeljárást.

Eddig hatvanöt embert állítottak bíróság elé

Az illegális migráció kezelésére vonatkozó törvénycsomag szeptember 15-ei hatálybalépését követő három nap alatt 65 bíróság elé állítást kezdeményezett a Szegedi Járási Ügyészség. Ebből 22-ben született elsőfokú ítélet, és ezek fellebbezés hiányában jogerőre is emelkedtek.

A bíróság az ügyészségi indítványoknak megfelelő határozatokat hozott, a szankció minden esetben önálló büntetésként alkalmazott egy-, vagy kétéves kiutasítás – ismertette a legfőbb ügyész, aki csütörtökön helyszíni ellenőrzést tartott Szegeden. A vádlottak feltehetően azért nem fellebbeztek, mert minél előbb szabadulni akartak az eljárásból, távozni az országból – mondta Polt Péter legfőbb ügyész, a Magyar Távirati Irodának adott interjújában.

Ambrus Róbert ügyész (b), Kemenes Krisztián bíró (j) és Kahr József ügyvéd (háttal) egy iraki férfi tárgyalásán 2015. szeptember 16-án. (Fotó: Kelemen Zoltán Gergely/MTI)
Ambrus Róbert ügyész (b), Kemenes Krisztián bíró (j) és Kahr József ügyvéd (háttal) egy iraki férfi tárgyalásán 2015. szeptember 16-án. (Fotó: Kelemen Zoltán Gergely/MTI)

Az ügyészség még néhány hónapig képes kezelni a helyzetet

Szegeden 40 ügyészből, illetve alügyészből álló munkacsoport jött létre erre a feladatra, és ha szükséges, az ország többi ügyészségéről még több mint másfélszáz ügyészt vethetnek be. Mindeközben fontos elvárás, hogy a többi büntetőügy se szenvedjen csorbát. Eddig egyre jelentősebb túlmunkával sikerült tartani az időszerűséget, és ennek az anyagi fedezete egyelőre biztosított.

Mindez azonban egy rendkívüli helyzetben kialakított szükségmegoldás, amely belső erőforrásokból hozzávetőleg az év végéig tartható. Ha azonban további robbanásszerű munkateher-növekedés lesz, vagy ha a következő évre is áthúzódik a nagyobb munkateher, akkor már külső segítségre lesz szüksége az ügyészségnek. Ma nem tudja megmondani senki, hogy a jelenlegi helyzet egy ideiglenes állapot, amelyet szükségmegoldásokkal át lehet vészelni, vagy tartósan megváltozott körülményekkel kell számolni.

Vizsgálják a röszkei határostrom körülményeit

A régi röszkei átkelőnél szerdán történt tömeges, erőszakos határátlépési kísérletről a legfőbb ügyész elmondta: tucatnyi ember ellen folyik eljárás. Ami történt, az feltehetően megvalósítja a határzár tiltott átlépésének, illetve megrongálásának minősített esetét. A hatóságok vizsgálják, hogy megvalósult-e hivatalos személy elleni erőszak, tömegzavargás illetve terrorcselekmény.

Rendőrök vízágyút vetnek be az őket a határ szerb oldaláról dobáló illegális bevándorlókkal szemben Horgos-Röszke határátkelőhelynél 2015. szeptember 16-án. (Fotó: Sóki Tamás/MTI)
Rendőrök vízágyút vetnek be az őket a határ szerb oldaláról dobáló illegális bevándorlókkal szemben Horgos-Röszke határátkelőhelynél 2015. szeptember 16-án. (Fotó: Sóki Tamás/MTI)

A legfőbb ügyész hangsúlyozta, hogy ugyanolyan jogállami garanciák mellett folynak az eljárások, mint bármely másik ügyben. Erre nagy hangsúlyt fektet az ügyészség, ahol általában is elsődleges a jogszerűség követelménye, ám ebben az ügycsoportban különösen, hiszen itthon és külföldön is fokozottan figyelnek ezekre az eljárásokra. Elsőként mindjárt a konkrét ügyekben eljáró bírák azok, akik a jogállami garanciák terén is kontrollálják az ügyészek munkáját.

Górcső alatt vagyunk – fogalmazott Polt Péter.

Ha a magyar-horvát, esetleg a magyar-román határon is épül határzár, át kell gondolni, hogy az ezzel kapcsolatos büntetőügyek elbírálására létrehozott kizárólagos illetékességet a Szegedi Törvényszék mellett más bíróságok területére is kiterjesszék. Míg a határzárral kapcsolatos cselekmények inkább mennyiségi szempontból jelentenek kihívást, addig az embercsempészet mennyiségi és minőségi szempontból egyaránt.

Az Európai Unió elkötelezett az embercsempész bandák elleni küzdelemben

Az embercsempészet miatt indult büntetőeljárások száma az átlagosnak tekinthető 2013. évi után tavaly jelentősen növekedett, idén pedig már robbanásszerű az emelkedés. 2015 első fél évében több ilyen bűncselekmény történt, mint 2013-ban egész évben. A büntetéskiszabásnál nem csupán az adott eljárásban felelősségre vont vádlott megfékezése a fontos, hanem az is, hogy a többi potenciális elkövetőt elrettentsék a bűncselekménytől. Az embercsempészet társadalmi veszélyességét mindennél jobban jelzi a 71 halálos áldozatot követelő ausztriai eset. A magyar ügyészek osztrák és bolgár kollégákkal együttműködve dolgoznak az ügyön. Az még kérdéses, melyik országban állnak majd bíróság elé az elkövetők.

A rendőrség fokozott ellenőrzést végez Budapest határában, az M5-ös autópálya és M51-es autóutak csomópontjánál 2015. szeptember 14-én. (Fotó: Mihádák Zoltán/MTI)
A rendőrség fokozott ellenőrzést végez Budapest határában, az M5-ös autópálya és M51-es autóutak csomópontjánál 2015. szeptember 14-én. (Fotó: Mihádák Zoltán/MTI)

A szervezett bűnözéssel kapcsolatos esetekben súlyos dilemma, hogy az ügy minél gyorsabb lezárása, vagy a minél teljesebb körű felderítése élvez-e prioritást, hiszen egy kiterjedt, több országon átnyúló bűnszervezet szálainak feltárása nagyon messzire vezethet. Az EU egésze elkötelezett az embercsempész bandák elleni küzdelemben. A szervezett bűnözés sajnos felismerte a lehetőséget a jelenlegi helyzetben, és nagy erőkkel próbálja fellendíteni az emberkereskedelmet, az ebből származó hatalmas összegek pedig megjelennek a pénzmosásban és más illegális tevékenységekben. A nemzetközi bűnszervezetek ellen eredményesen csak nemzetközi összefogással lehet felvenni a harcot.

A legfőbb ügyész kiemelte: nagyon jó az együttműködés az uniós tagállamok vádhatóságaival és az illetékes uniós szervekkel a napi ügyekben. Az uniós legfőbb ügyészségek hálózatának következő, októberi ülésén Stockholmban pedig általános szinten is megkezdődhetnek az ezzel kapcsolatos eszmecserék. Polt Péter a stockholmi találkozón az ügyészségek és ügyészek függetlenségével kapcsolatos szekciót vezeti majd.

Via MTI

Read previous post:
Feladta magát a férfi, aki majdnem agyonvert egy 16 éves fiút Debrecen belvárosában

Jó reggelt, Debrecen!

Close