Újra megnyitották a röszkei határátkelőhelyet

Öt nap után vasárnap délelőtt újra megnyílt az M5-ös autópályán fekvő röszkei határátkelőhely. Az átkelőt Pintér Sándor belügyminiszter és szerb kollégája, Nebojsa Stefanovic nyitotta meg. A migránsokat ezentúl a régi, 5-ös úton fekvő, úgynevezett Horgos-Röszke 2 átkelőnél veszik nyilvántartásba.

Pintér Sándor kiemelte, hogy a rendkívüli helyzetek rendkívüli megoldásokat igényelnek. “Az Európára nehezedő migrációs nyomás Magyarországon és Szerbiában is rendkívüli helyzetet hozott létre” – fogalmazott a belügyminiszter, majd hozzátette: “a rendkívül helyzet kezelését közösen találtuk ki, és igyekeztünk közösen megoldani”. Sajnálatának adott hangot, hogy ezt a helyzetet csak úgy lehetett megoldani, hogy a határátkelőhelyeket meghatározott ideig le kellett zárni.

A szerb belügyminiszterrel, valamint a szerb kormánnyal való együttműködés során sikerült megtalálni a megoldást arra, hogyan lehetne megnyitni a határátkelőt, hogy biztosítsák a személy- és áruforgalmat. “Bajban mutatkozik meg az igazi barát, itt bajban voltunk, és barátilag oldottuk meg ezt a helyzetet, és ez a két ország együttműködését továbbra is erősíteni fogja” – fogalmazott Pintér Sándor.

Pintér Sándor belügyminiszter (j) és Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter kezet fog az újra megnyitott Röszke-Horgos magyar-szerb határátkelőhelynél 2015. szeptember 20-án. (Fotó: Kelemen Zoltán Gergely/MTI)
Pintér Sándor belügyminiszter (j) és Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter kezet fog az újra megnyitott Röszke-Horgos magyar-szerb határátkelőhelynél 2015. szeptember 20-án. (Fotó: Kelemen Zoltán Gergely/MTI)

Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter felhívta a figyelmet arra, hogy a migránsválság kihívásai továbbra is a két ország előtt állnak. Ugyanakkor kollégájával egyetértettek abban, hogy a nemzetközi tranzit, a gazdasági együttműködés, valamint a határsávban élők mozgásának biztosítása mindkét ország számára kiemelten fontos.

Hozzátette: Magyarország és Szerbia jó szomszédok, a két nép és a két ország jól tud együttműködni, és a határátkelőhely újranyitása ismét megmutatja majd a két ország eltökéltségét arra, hogy válsághelyzetben is együtt tudnak dolgozni.

Via MTI

Read previous post:
Több migráns érkezett idén az országba, mint Debrecen teljes lakossága

Feladta magát a férfi, aki majdnem agyonvert egy 16 éves fiút Debrecen belvárosában

Close