Úgy tűnik, munkát kaphatnak a hajdú-bihari ESZOSZ-károsultak

Kapnak ellátást azok az emberek, akiket az Első Magyar Környezettudatos Szociális Országos Szövetkezet (ESZOSZ) becsapott, közülük a Belügyminisztérium Hajdú-Biharban 400 ember közfoglalkoztatására biztosít pluszforrást – tájékoztatta a hajdú-bihari közgyűlést pénteken Rácz Róbert megyei kormánymegbízott.

Az ügyben Bódi Judit, a közgyűlés szocialista tagja interpellált, kifogásolva, hogy az alacsony képzettségű, nehéz sorsú emberek foglalkoztatását vállaló és jelentős európai uniós támogatást kapó ESZOSZ gyakorlatilag sem munkát, sem pénzt nem adott az embereknek. A szocialista politikus ugyanakkor üdvözölte, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szeptember 22-én felfüggesztette a szövetkezettel kötött támogatási szerződést.

Az Emmi korábbi tájékoztatása szerint a tárca több szabálytalanságot talált, ezért felbontotta támogatási szerződését az ESZOSZ-szal. Az ellenőrök megállapították, hogy az ESZOSZ rendszeresen nem tett eleget törvényi kötelezettségének, a munkabérek kifizetése késedelemmel vagy egyáltalán nem történt meg. Megállapították továbbá, hogy a kedvezményezett olyan projektelemeket finanszírozott a részére kiutalt több mint 733 millió forint előlegből, amelyeket önerőből kellett volna fedeznie.

Az Emmi még 2014 végén írt alá támogatási szerződést a szövetkezettel a Komplex Térségfejlesztési Környezettudatos Munkáltatói Program a hátrányos helyzetű, alulképzett munkaerő tömeges foglalkoztatása érdekében című projekt megvalósítására, amelynek keretében az ESZOSZ 2840 emberrel kötött munkaszerződést.

A Hajdú-Bihar megyei ESZOSZ-károsultak sajtótájékoztatója a Kormányhivatal épülete előtt Debrecenben, 2015. szeptember 23-án.
A Hajdú-Bihar megyei ESZOSZ-károsultak sajtótájékoztatója a Kormányhivatal épülete előtt Debrecenben, 2015. szeptember 23-án.

Pajna Zoltán, a hajdú-bihari önkormányzat fideszes elnöke ugyan jelezte, hogy az interpelláció témája és annak megoldása nem tartozik a megyei közgyűlés hatáskörébe, de az ügy súlyára tekintettel megkérte Rácz Róbert kormánymegbízottat: tájékoztassa a képviselőket, mit tettek az állami szervek az ügyben.

Rácz Róbert elmondta: Hajdú-Biharban az ESZOSZ-nál alkalmazott mintegy ezer, a munkaügyi kirendeltségek által kiközvetített emberből 463-nak mondott fel július 20-án a szervezet. Közülük 386-an fordultak segítségért a nyíradonyi, a hajdúhadházi, illetve a debreceni járási hivatalok munkaügyi kirendeltségeihez, és 379-en már kapnak valamilyen ellátást, a legtöbben foglalkozást helyettesítő támogatást, vagy álláskeresési ellátást. Mindössze hét ember nem kap jelenleg semmilyen ellátást a megyében – ismerette Rácz Róbert.

A kormánymegbízott elmondta: a Belügyminisztérium külön forrást biztosít Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében arra, hogy bevonják az ESZOSZ-károsultakat a közfoglalkoztatásba.

Via MTI

Read previous post:
Kósa Lajos nem szüntetné meg a debreceni menekülttábort

16 kép, ami minden lány életében meghatározó volt

Close