6 gyönyörű kitalált filmes hely, amiről nem gondolnád, hogy a valóságban is létezik

Manapság a filmek többségét stúdiókban veszik fel zöld háttér előtt, a lélegzetelállító helyszínek pedig csak a számítógépes programok művei. Kedvenc filmjeink és Disney meséink épületeinél néha elgondolkodunk, honnan is vehette az alkotó az ötletet. Persze a cikkben szereplő helyek így is rengeteg utómunkálaton mentek keresztül, azonban a valóságban is léteznek!

1. Völgyzugoly

J. R. R. Tolkien A Gyűrűk Ura regényeiből ismert Völgyzugoly a tündék otthona, amelyet a Tengertől keletre az Utolsó Meghitt Otthonként is szoktak emlegetni. A valóságban pedig így néz ki:

Amikor 19 éves volt, Tolkien meglátogatta Lauterbrunnen látványos völgyét. Évtizedekkel később, amikor megalkotta A Hobbit című művét, leírta és ábrázolta is Völgyzugolyt. Az író ugyan soha nem fogalmazta meg világosan, hogy ehhez a Lauterbrunneni völgyet használta volna inspirációként, a két hely mégis kísértetiesen hasonlít egymáshoz.

Rajongók és kutatók, akik rátaláltak a Lauterbrunnenre a ’90-es években, nemcsak a hely küllemére alapozva gondolják, hogy innen mintázta Tolkien a tündék lakhelyét: a könyvekben a völgyben lévő folyó neve angolul ‘Loudwater’, ami tündéül ‘Bruinen’. Loudwater. Bruinen. Laterbrunnen. Valahol Tolkein szelleme most biztosan nevet.

2. Naboo bolygó

A Star Warsban sem minden csupán a CGI műve: a Nabooról több olyan hely is létezik a valóságban, amiről biztosan nem gondolnád.

A Theed Palota jelenetei, ahol a királynő él, egy olasz és egy spanyol épületben lettek felvéve: a Casterai királyi palotában, illetve a Spanyolország-téren.

Ezeken kívül más is valós helyszínen készült. Például Anakin és Padmé egyik közös jelenete egy olaszországi helyen játszódik: a Balbianello villában.

3. Aranyhaj királysága

Az Aranyhaj és a nagy gubanc című Disney meséből ismert királysághoz is egy létező hely szolgált alapként, mégpedig a franciaországi Mont St. Michel:

A középkori kolostor eredetileg egy kis templom volt, de a tulajdonosai folytatták a kiegészítését, míg egy 8. századi Halálcsillagot nem hoztak létre, amely megvédte őket a hunoktól, a galloktól, a Lannisterektől, vagy bárkitől aki miatt aggódniuk kellett.
Glen Keane animátor elmondása szerint amikor meglátogatta a szigetet azonnal tudta, hogy ezt a helyet adaptálni kell egy Disney-stílusú királyságba.

4. Roxfort

A Brit-szigetek számtalan helyszínét felhasználták a Roxfort megalkotásához, a legtöbbet közülük azonban az Oxfordi Egyetem alapján vittek vászonra. Így például az ikonikus nagyterem jeleneteit:

A szintén oxfordi Bodleian könyvtár szolgált a Roxfort könyvtáraként (és azért a nagyon kínos táncjelenetért a Tűz serlegében).

5. Szellemvilág

A Chihiro szellemországban című animében látható szellemvilág, ahol a hősnőnk elvándorol, egy tajvani kisvárosról, Jiufenről lett mintázva. Hayao Miyazaki rendező, aki korábban meglátogatta a várost, az inspirálta leginkább, ahogyan az épületek éjszaka kinéznek:

A hatalmas teaház, ahol a történet nagy része játszódik, a jiufeni teaház mintáján készült.

A piacot is egy valós hely ihlette:

6. Arandelle

A Jégvarázs királysága Arandelle, amit lényegében egy létező norvégről városról, Bergenről másoltak.

A legtöbb városi jelenetet a Jégvarázsban a bergeni Bryggenről mintáztak (Bergen régi rakpartja). Ami viszont Arendellet igazán káprázatossá teszi, azok Bergen hegyei.

Via Cracked.com

Read previous post:
Nagy változások jönnek a Facebookon

Hamis bankjegyek használata miatt keres egy férfit a rendőrség

Close