Ez az oka, ha mindig hideg a kezed és a lábad

A hideg végtagok általában csak a hőmérsékletváltozás következményei, néhányan azonban érzékenyebbek rá, mint mások. A BuzzFeed felkereste Dr. Albert Ahn-t, aki elmagyarázta, pontosan mitől érezzük néha jégcsapoknak az ujjainkat.

A hideg kezek és lábak a test egy természetes folyamatának részei, melyek fenntartják a belső hőmérsékletet. Amikor elkezd hűlni az idő, a tested megpróbálja fenntartani a belső hőmérsékletét azzal, hogy összehúzza a kis véredényeket a bőr felszínén a lábakon és a kezeken. Ez csökkenti a véráramlást a végtagokba, illetve lehetővé teszi több vér eljutását mélyebbre, így a belső melegebb marad. Néhány ember sokkal érzékenyebb mint mások, de ez tipikusan nem egy olyan dolog, amiért aggódni kellene.

imgur.com 

Mindennek ellenére azonban a végtagok általában nem a rossz vérkeringés miatt hidegek. Ahn szerint a hideg kezek és lábak nem a rossz keringés eredményei. “Az igazi keringési problémák a szívben kezdődnek” – mondja Ahn; ha szívproblémái vannak valakinek, akkor sokkal nehezebben juttatja a szív a testbe a vért, vagy a vérerek miatt alakult ki szívbetegség. Az esély, hogy ez megtörténik nő az életkorral, de nagyon ritka a 20-as és 30-as éveiben járó emberek körében.

Teljesen mindegy, hogy milyen messze vannak a kezeid és a lábaid a szívedtől, nem lesznek csak azért hidegek, mert a végtagjaid túlságosan hosszúak. A magasságnak nincs hatása arra, milyen minőségben áramlik a véred. Azoknak a magas embereknek, akiknek kötőszöveti megbetegedéseik is vannak, sokkal inkább hajlamosak a hidegre és a zsibbadásra a végtagjaikban.

Létezik azonban egy Raynaud-szindróma nevű betegség is, amelynek következtében az ujjak fagyosak és zsibbadtak lesznek, és még a színűket is elváltoztatják:

Névtelen
Kép: Instagram.com 

Ez az állapot a hidegre és a stresszre való extrém érzékenység miatt alakul ki. A végtagok nagyon könnyen hidegek lesznek, fájnak, és elkékülnek vagy fehérek lesznek. Akkor lesz újra normális állapotban, ha ismét felmelegednek.

A legtöbb esetben a hideg végtagok oka csupán annyi, hogy néhányak érzékenyebben a hőmérséklet változásra, azonban ha a hidegség hirtelen jön van abnormálisnak tűnik — különösen ha zsibbadással, gyengeséggel, vagy elszíneződéssel jár — mindenképp érdemes orvoshoz fordulni.

Lehet, hogy apróságnak vagy butaságnak tűnik, de az embereknek nem kellene zavarban érezniük magukat amiatt, hogy a hideg kezük és lábuk miatt mennek el az orvoshoz. Ezek akár egy komoly betegség első tünetei is lehetnek —

mondja Ahn.

A legjobb megoldás, ha vastag, kötött kesztyűt és zoknit, és kényelmes cipőt hordunk.

Kép: Pinterest.com

Ha a végtagjaid a legkisebb hőmérsékletváltozás következtében is hidegek lesznek, jobban teszed, ha minél rétegesebben felöltözöl. Azzal is segíthetsz a megfagyott ujjaidon, ha meleg (de nem forró!) vizet öntesz rá. Ezenkívül érdemes megbizonyosodni arról is, hogy a megfelelő méretű cipőt viseled-e, ugyanis a túl szűk lábbelik csökkenthetik a véráramlást, ezáltal pedig még hidegebbek lesznek a lábak.

Ha te is a hideg végtagok kellemetlenségével küzdesz, ideje beszerezni néhány meleg és bolyhos zoknit valamint kesztyűt, hiszen az ősz már itt van, és közeleg a tél.

Gif: Tumblr.com 

Via BuzzFeed

Read previous post:
Bűnmegelőzési előadást tartottak Hajdúnánáson

Önkéntes véradáson vettek részt a debreceni rendőrök

Close