Debrecenben is akarnak közmeghallgatást Paks 2-ről!

Környezetvédők szerint Pakson kívül más magyarországi helyszíneken is közmeghallgatást kellene tartani a tervezett új atomerőművi blokkok környezetvédelmi hatásvizsgálati eljárása során, hasonlóan a már lezajlott nemzetközi meghallgatásokhoz. A nyilvánosság minél teljesebb bevonása érdekében nyílt levélben fordult 13, többségében környezetvédő szervezet Horváth Zoltán baranyai kormánymegbízotthoz.

A nyílt levelet az egyik aláíró, az Energiaklub juttatta el kedden az MTI-hez.

A 13 szervezet arra kérte a Baranya megyei kormánymegbízottat, hogy a Pakson tervezett új atomerőművi blokkok környezeti hatásvizsgálata során ne csak Pakson, hanem más helyszíneken, javaslatuk szerint Budapesten, Győrben, Pécsett, Szegeden, Debrecenben és Miskolcon is szervezzenek közmeghallgatást.

Levelükben azzal érvelnek, hogy a paksi beruházás országos jelentőségű, nem csak a Paks környéki településekre lesz hatással. A környezeti hatásvizsgálat pedig az egyetlen eljárás, ahol az állampolgári részvétel lehetősége valamilyen formában biztosított, ezért fontos, hogy a lehető legszélesebb nyilvánosságot vonják be a folyamatba.

Kiemelték: a tervezett beruházás gazdasági, társadalmi, környezeti jelentősége, költségei és a villamosenergia-rendszerre gyakorolt hatása miatt a teljes lakosságot és a jövő generációkat is érintő ügy.

Felidézték, hogy idén május 7-én már tartottak Pakson egy közmeghallgatást, azonban ez szerintük nem tette lehetővé a teljes érintett, érdeklődő nyilvánosság részvételét. A 13 szervezet szerint a hatóságnak és a beruházónak is érdeke, hogy minél több szempont, vélemény, kérdés fogalmazódjon meg az ügyben – áll a levélben.

MTI

 

Read previous post:
cover
Tessék, már megint a legjobbak között a Debreceni Egyetem!

cover
Tasó László Debrecenben mondott fontos dolgokat a gazdaságfejlesztésről

Close