Magyarország és Európa érdeke a pragmatikus együttműködés újjáépítése Oroszországgal

Szijjártó Péter mondta!

A tárcavezető megbeszélést folytatott Alekszandr Mihajlovval, az oroszországi Kurszk megye kormányzójával, majd a minisztérium, Baranya megye közgyűlése és Kurszk megye közigazgatási hivatala között együttműködési megállapodásokat írtak alá.

Ezt követően Szijjártó Péter kiemelte: Európának fel kell készülnie arra, hogy a minszki megállapodások teljesítése után a gazdasági, pragmatikus együttműködésnek új lendületet kell adni, ez Európa, Oroszország és Ukrajna érdeke is. Viszont amíg a megállapodások nem teljesülnek, a felkészülés időszaka zajlik, és ebbe beleillik a regionális együttműködések erősítése – magyarázta.

Mint mondta, az is egyértelmű, hogy az EU szankciói és az azokra válaszként adott orosz gazdasági embargós lépések nagyon komoly károkat okoztak az európai – köztük a magyar – gazdaságoknak, továbbá Oroszországnak, Ukrajnának és a volt szovjet tagköztársaságoknak. Emlékeztetett: míg két éve Oroszország a második legfontosabb kereskedelmi partnere volt Magyarországnak, ma már csak a tizennegyedik, és a magyar vállalatok mintegy kétmilliárd dollárnyi exportlehetőséget veszítettek el ebben az időszakban.

A külgazdasági és külügyminiszter úgy vélte, ebben a helyzetben nő a jelentősége a regionális együttműködéseknek, ezért döntöttek úgy, hogy Kurszk megyével szorosabbra fűzik a gazdasági együttműködést. Ez része annak a folyamatnak, hogy minél több orosz megyével, régióval alakítsanak ki együttműködést, hogy csökkentsék a veszteségeket, áthidalják a nehézségeket és felkészüljenek arra az időre, amikor a szankciókat feloldják – mutatott rá.

Közölte: Kurszk megye mellett szól a földrajzi közelsége, a fejlett mezőgazdasága, a bányászatra épülő fejlett nehézipara, továbbá a nukleáris energia jelentősége.

Az együttműködésben alapvetően négy területre koncentrálnak, a mezőgazdaságra, a gyógyturizmusra, a felsőoktatási együttműködésre, valamint a nukleáris energiára. Az utóbbival kapcsolatban elmondta: egyeztetések folynak arról, hogy magyar vállalatok milyen módon kaphatnak szerepet a kurszki beruházásban, hogy olyan tapasztalatokat szerezzenek, amelyeket aztán a paksi bővítésnél is hasznosíthatnak.

Szijjártó Péter közölte: Kurszk megye delegációja nemcsak politikai, hanem gazdasági küldöttséggel is érkezett, és pár órája vette kezdetét az a gazdasági fórum, amelyen a gazdasági, az oktatási és a tudományos élet több mint 80 szereplője vesz részt, és amelynek célja a kétoldalú gazdasági, tudományos és oktatási együttműködés megvalósítása.

Alekszandr Mihajlov elmondta: Kurszk megye vezetősége az üzleti szféra és a tudományos élet képviselőivel mindent megtesz, hogy az együttműködési megállapodásokban foglaltak a gyakorlatban is megvalósuljanak, és a kooperáció hasznos legyen minden félnek.

MTI

Read previous post:
money
Hiába kaptak 1 milliárdot a romák felzárkóztatására, a pénz eltűnt?

Fotó: police.hu
Kaszával akarta megölni a zsákai férfit

Close